Familie opstellingen maken de onderstroom bewust

Een opstelling geeft je inzicht in onbewuste patronen

Een familieopstelling is een ruimtelijke weergave van een gezin of familie. Op deze wijze worden (emotionele) blokkades en patronen zichtbaar waardoor je meer inzicht krijgt in (onbewuste) dynamieken, klachten en gedragingen. 

Een familieopstelling laat zien hoe gedrag en emoties zich generaties lang kunnen blijven herhalen. Hier zijn we ons niet altijd van bewust. Wanneer dit gevisualiseerd wordt kan dat meer vrijheid, acceptatie en rust teweegbrengen. 

Deze vorm van systemisch werken brengt verborgen zaken aan het licht waardoor er gewerkt kan worden aan meer balans en verbinding in het hele familiesysteem. Dit leidt ertoe dat je een grote stap kunt maken in jouw persoonlijke ontwikkeling.

 

Geef je kindje(s) een plek - voor meer rust

Het is ook een goede manier om verlies een plek te geven. Hoe lang of kort jouw kindje ook bij jou is geweest, het heeft een plek binnen het systeem. Via een opstelling kun je hem of haar een waardig plekje geven wat bijdraagt aan het verwerkingsproces en het erkennen van dit verlies. Het komt zelfs voor dat deze stap ruimte geeft voor een eventuele volgende zwangerschap. 

Familiesysteem en onverwerkte gebeurtenissen

Een overlijden van een dierbare zorgt voor een verschuiving binnen een familiesysteem. Door rouw, maar vaker nog door het ontbreken van rouwen. Vaak zie je namelijk dat jijzelf of andere familieleden de draad snel willen oppakken en er geen tijd wordt genomen voor verwerking

 Systemen raken ontregeld wanneer gevoelens niet worden erkend en weggedrukt. Dit leidt tot blokkades en gestagneerde energie. Dit kan verschillende gevolgen hebben en kan leiden tot klachten op zowel emotioneel, mentaal en fysiek gebied bij de persoon zelf.

Ook kan onverwerkte rouw impact hebben op de relatie met de volgende generatie(s). Misschien hebben mensen in jouw familiesysteem ook een soortgelijk verlies meegemaakt en hier niet om kunnen of durven rouwen. Dit heeft ook impact op hoe jij omgaat met emoties en de ruimte die je voelt om dit te verwerken.

 Accepteren dat een dierbare er niet meer is, daar is voor nodig dat alle emoties worden omarmd en doorvoeld. Pas dan kan je jouw leven opnieuw vormgeven. Een familieopstelling is een passend middel hiervoor. Het opent en zet iets in gang.

 

 

Pas als onzichtbare patronen zichtbaar zijn gemaakt, krijg je weer grip op je leven-
Els van Steijn

Hoe ziet een familieopstelling eruit?

Als deelnemer, ook wel vraagsteller genoemd, ga je aan de slag met een bepaald vraagstuk. Een opstelling bestaat uit de vraagsteller, representanten en een begeleider. 

De representanten vertegenwoordigen een persoon uit jouw familiesysteem, bijvoorbeeld jouw moeder, oma, opa, broer of een ongeboren kind. Tijdens een opstelling ervaren de representanten de innerlijke beleving van de persoon die zij vertegenwoordigen. Dat kan samengaan met de emoties en diepe overtuigingen van degene die zij representeren. Jij bepaalt als vraagsteller bij de start de positie van de deelnemers en de afstand tussen elkaar. 

Hoe een opstelling verloopt staat niet van tevoren vast en verloopt heel organisch. Wat bijzonder is aan deze manier van werken is dat er vanzelf aan het licht komt, wat gezien moet worden. Het is een mooie, inzichtgevende ervaring voor zowel de vraagsteller als de representanten.

Wij hebben vooraf een gesprek over de vragen en klachten die bij jou spelen. We stellen vast welke thema’s belangrijk zijn en wat je graag zou willen bereiken. Op basis daarvan formuleren we samen een hulpvraag. Het aantal representanten staat niet vast. 

 

Hoe werken met mij wordt ervaren:

"Mooie ervaring gehad met perfecte begeleiding van Erlinde tijdens het bijwonen van een opstelling als representant. Erlinde begeleidt de avond zorgvuldig, van begin tot eind met passie en aandacht voor haar vak en de mens." - Judith van Schijndel

Familieopstelling in Utrecht

Ik organiseer familieopstellingen in een rustige en fijne ruimte in het centrum van Utrecht. De locatie is centraal maar rustig gelegen waardoor er voldoende privacy is om aan de slag te gaan. Voorafgaand aan deze sessie wordt uitleg gegeven en ontmoet je in een ongedwongen setting de andere deelnemers. Het is aan jou om te bepalen welke representant een bepaald familielid zal vertegenwoordigen. Het is mogelijk dat je zelf eerst observeert voordat je deelneemt aan de opstelling. 

Mocht je jouw vraagstuk liever prive in een opstelling inzichtelijk maken, dan kan dat ook. Ook in mijn 1-1 begeleiding werk ik ook met opstellingen. 

Meer weten?

Heb je interesse in een familieopstelling of wil je hier meer over weten? Neem dan contact met mij op door een perspectief sessie in te plannen. Ik ga graag met je in gesprek.
Wil je een keer meedoen als representant? Kijk dan in de agenda voor de eerst volgende mogelijkheid. 

Als je klikt op de datum kun je je bij voldoende plek aanmelden. 

Bij opstellingen is het gebruikelijk ook als representant een (kleine) vergoeding te betalen. Dat is bij mij €17,50

Levenslustig na miskraam

Agenda - opstellingen

Datum Locatie
25 november vanaf 19.00 Ruimte voor Aandacht
27 oktober vanaf 19.00 Ruimte voor Aandacht
22 september vnaf 19.00 Ruimte voor Aandacht
Scroll naar top

Deze website maakt gebruik van cookies.