Tafelopstelling

Tafelopstelling: Wat is het en hoe werkt het?

We zijn allemaal onderdeel van een systeem. Het systeem waarin we opgegroeid zijn, bepaalt onze gedragingen en overtuigingen. Systemisch werk focust zich op dit systeem en de daaruit voortkomende verstoringen en patronen. Wanneer je vastloopt in het leven en last hebt van bepaalde patronen is dit een hele effectieve methode. Ook kan dit jou helpen bij onverwerkte gebeurtenissen en verlieservaringen 

Vormen van systemisch werk zijn onder andere familie- en tafelopstellingen.  Bij een familieopstelling wordt er gewerkt met mensen (representanten). Bij een tafelopstelling werk je met poppetjes of andere voorwerpen. Hier lees je meer over systemisch werk.  

Wat is een tafelopstelling?

Een tafelopstelling is een visuele presentatie met poppetjes of andere objecten waarbij inzichtelijk wordt gemaakt hoe een bepaalde situatie voor jou is. Het is bedoeld om inzicht te krijgen in (complexe) situaties.

Een tafelopstelling kan nieuwe perspectieven bieden. Dit kan helpen bij heling, groei of het veranderen van een situatie. De kracht van een tafelopstelling zit hem in het onbewuste bewust maken. Je brengt jouw situatie letterlijk in beeld. Door uit te zoomen en hier op een afstand naar te kijken ontstaat er ruimte. Ruimte voor nieuwe perspectieven, oplossingen en mogelijkheden.

Creëer rust en ruimte met een tafelopstelling

Met een tafelopstelling krijg je inzicht in wat er speelt in een bepaalde situatie voor jou. Ik maak gebruik van poppetjes of andere figuurtjes die staan voor bepaalde personen in jouw leven. Ook bepaalde thema’s zoals bijvoorbeeld emoties of zaken uit je verleden kunnen in een opstelling worden gesymboliseerd. Alle items worden op tafel geplaatst zodat het aansluit bij hoe iets voor jou voelt. Vanaf dat moment ga je (nieuwe) inzichten krijgen. 

Als begeleider van een opstelling, voel ik met de verschillende elementen mee. Ik zal je vragen stellen en zaken benoemen die mij opvallen. Ook zal ik je helpen om bijvoorbeeld verantwoordelijkheden terug te geven wanneer ze niet van jou zijn. Dat ruimt op, geeft rust en maakt ruimte.

‘De kunst is om op je eigen plek te staan en de ander zijn plek te gunnen. Zo creëer je verbinding met jezelf en de ander. Verbinding geeft kracht, waarmee je waardevolle doelen kunt bereiken. ’ - Els van Steijn

Waarom een tafelopstelling bij een miskraam?

Een tafelopstelling kan een hele fijne methode zijn bij het verwerken van een miskraam. Je wordt dan individueel begeleid. Dit kan een uitkomst zijn wanneer je een familieopstelling met andere mensen nog spannend of niet prettig vindt. Het is vaak heel helpend en helend om je kindje(s) zowel degene die hier zijn als die niet hier zijn, voor je te plaatsen op tafel. 

Bij het plaatsen van jouw kindje(s) komen er vanzelf bepaalde gedachten of gevoelens naar boven. Daarbij begeleid ik je door middel van het stellen van vragen. Wat is bijvoorbeeld de plek waar je ze neerzet? En is er nog een verschil ten opzichte van jou of je partner? Wat doet het met je om dit geheel zo te zien? Ook kan ik als begeleider invoelen in het systeem waar mogelijk nog onrust of verstoringen zitten. Hierdoor krijg je niet alleen inzicht, maar kan er een herordening in het systeem plaatsvinden. Dat heeft een positief effect op jouw helings- en groeiproces. Ook zorgt dit voor meer acceptatie, ruimte en rust.

Voorbeeld uit de praktijk

Een klant van mij stelde haar gezin inclusief sterrenkindje op. Het viel op dat zij en haar partner ver uit elkaar stonden. Iets dat soms kan gebeuren na verlies. Dan bespreken we wat ze zou willen. Ook kan ik contact maken met de wens van de partner in zo’n moment. Dat is zinvol, want dan krijg je een ander perspectief.

Uiteindelijk gaf het haar rust om de situatie zo te bekijken. Daarnaast hielp dit haar bij de acceptatie dat haar partner op zijn eigen manier met het verlies omgaat, maar dat ze hem wel graag weer dichterbij wilde hebben. 

tafelopstelling voor meet rust en ruimte

Hoe ziet een tafelopstelling eruit?

Bij het begin van een afspraak hebben we een gesprek over waar je tegenaan loopt. 

Soms is je vraag al heel helder en soms mogen we nog wat meer graven naar wat je wil bereiken met de opstelling. Dan gaan we aan de slag en begeleid ik je bij welke elementen je mag opstellen. Daarna gaat alles vanzelf. Jij voelt dingen, merkt dingen op. Ik voel met jou en de andere elementen uit de opstelling mee. Zo kunnen we gewenste bewegingen op de tafel laten plaatsvinden. 

Als de belangrijkste inzichten en antwoorden helder zijn, ronden we de opstelling af. 

Daarna spreken we na wat de inzichten zijn en wat je concreet zelf nog kunt doen na de tafelopstelling. Soms krijg je een aanvullende opdracht mee om de inzichten op je te laten inwerken.

Mijn rol tijdens een tafelopstelling

Ik zorg ervoor dat je de vraag scherp krijgt. Ook zal ik aangeven welke elementen je mag opstellen. Wanneer er tijdens de opstelling iets anders opkomt, zal ik je aangeven dat je dat mag toevoegen aan de opstelling. Mijn kracht om mee te voelen zet ik in tijdens een opstelling. Daardoor komt er vaak meer naar boven dan je in eerste instantie zou verwachten. Dat heeft een helende werking op jou en de kindjes die (niet) hier zijn. 

Voor meer informatie of een kennismakingsgesprek, kun je vrijblijvend contact opnemen met mij. Ik beantwoord graag je vragen.

Hoe werken met mij wordt ervaren:

"Ik ben bij Erlinde terecht gekomen doordat ik een flyer van haar zag liggen op mijn werk. Precies op het juiste moment. Ik had een aantal weken daarvoor een miskraam gehad die me veel meer pijn (letterlijk en figuurlijk) gedaan had dan ik ooit had kunnen bedenken. Ik liep met verdriet rond dat ik niet kon plaatsen. Precies op het moment dat ik dacht; ik moet hier iets mee, zag ik de flyer. Erlinde heeft me geholpen door Reiki en gesprek. Zonder dat ik precies kan uitleggen hoe, is het gevoel rondom de ervaring lichter geworden en kan ik het verdriet, en waar dat verdriet nou precies vandaan kwam, beter een plek geven." - Anna Strumphler

Meer weten?

Vind je het nog spannend om de stap te zetten of heb je vragen? Neem gerust contact met mij op, dan vertel ik je graag meer.

Het kan zijn dat je miskraam meer raakt in je. En dat er andere dingen naar de oppervlakte komen. Weet dan dat ik mijn begeleiding aanpas op jouw situatie. We werken altijd met wat er op dat moment speelt.  

Levenslustig na miskraam
Scroll naar top

Deze website maakt gebruik van cookies.