Wat is systemisch werken?

Systemisch werk maakt het onderbewuste zichtbaar

We zijn allemaal onderdeel van verschillende relaties, omgevingen en netwerken (systemen). Systemisch werken gaat uit van het grotere geheel waar jij als individu deel van uitmaakt. Systemisch werk maakt de onderstroom, het onderbewuste zichtbaar. Die onderstroom heeft invloed op jouw gedrag, overtuigingen en zelfbeeld. En jij beïnvloedt op jouw beurt ook weer deze systemen. 

Met systemisch werken ontdek je welke patronen van invloed zijn op jou. Ook wordt inzichtelijk hoe jij onbewust bepaalde patronen herhaalt uit het eerste systeem waar je onderdeel van bent (geweest). Dit eerste systeem is het gezin waarin je bent opgegroeid.

Jouw plek in het systeem

Systemisch werken geeft jou meer inzicht in jouw plek in een systeem. Wanneer je op de ‘verkeerde plek’ staat kun je allerlei klachten, conflicten, negatieve emoties of weerstand ervaren.

Dingen gaan moeizamer, je raakt snel opgebrand of je blijft telkens dezelfde situaties tegenkomen. Denk aan niet in actie kunnen komen, moeite met jezelf uitspreken, niet voor jezelf op durven komen of steeds liefdesrelaties die op de klippen lopen.

Systemisch werken biedt inzicht in jouw eigen rol en die van anderen. Het kan jou helpen om bepaalde vragen beantwoord te krijgen, patronen beter te begrijpen en beperkende gedachtes los te laten. De bekendste vormen zijn organisatieopstellingen en familieopstellingen.

Deze methode is krachtig en wakkert inzicht en verandering aan. Dat wat onveranderlijk lijkt of waar je telkens op vast loopt kan dan weer in beweging komen.

Familiesysteem

Door naar jouw familiesysteem te kijken kun je bijvoorbeeld ontdekken hoe de dynamieken hiervan invloed hebben op jouw gedrag en de manier waarop je met emoties omgaat. Het kan zijn dat je iets bij je draagt uit dit systeem wat jou belemmert in rouwen en verdriet uiten. Dit vormt dan een blokkade om dingen te verwerken of levenslust te ervaren. 

 

Onverwerkte trauma’s en gebeurtenissen in de familie bijvoorbeeld kunnen ertoe leiden dat kinderen van de vorige generaties dit gaan dragen en (onbewust) willen oplossen. Ook zie je vaak dat één van de kinderen voor een ouder gaat zorgen. Dan sta je op de plek van de ouder, en niet op jouw plek. Op je eigen plek (leren) staan zet je weer terug in jouw eigen kracht.

 

 

Onzichtbaar verlies

Iedereen en alles heeft een plaats binnen het systeem. Ook verlies, en met name onzichtbaar verlies. Bij onzichtbaar verlies kan je denken aan een abortus of een miskraam. Van jezelf of iemand in het systeem die het niet weet of heeft erkend.

Elk verlies heeft erkenning nodig en verdient een plaats in het systeem. Hier gaat het vaak mis. Iets een plek geven betekent niet het verstoppen, aan de kant schuiven of (proberen) te doen alsof er niets is veranderd. Verdriet en leegte worden in de onderstroom van het systeem altijd gevoeld. Dit kan allerlei problemen opleveren. Denk aan blokkades in je lijf, leegte, stress en de volgende generatie die er last van kan krijgen. 

Wil je weten wat een opstelling voor jou kan betekenen? Neem dan contact op met mij. Dan kunnen we jouw situatie bespreken en hoe een opstelling jou mogelijk kan helpen

 

Meer weten?

Heb je interesse in een familieopstelling, 1 op 1 begeleiding of wil je hier meer over weten? Neem dan contact met mij op door een perspectief sessie in te plannen.

Levenslustig na miskraam
Scroll naar top

Deze website maakt gebruik van cookies.