Emotioneel verwerking miskraam
Emotionele verwerking miskraam: schrijf het op

Wanneer je een miskraam hebt doorgemaakt komt daar van alles bij kijken. Allereerst het fysieke proces. Vervolgens de emotionele verwerking van een miskraam. Je gaat door een rouwproces. Waarbij je te maken krijgt met verschillende emoties. Door erover te schrijven kun je een miskraam emotioneel verwerken. In dit artikel vertel ik je daar meer over.

Emotionele verwerking miskraam: jouw ervaring

Schrijven zonder doel kan je helpen om dichter bij jouw gevoel te komen. Dit ondersteunt om je miskraam emotioneel te verwerken. Zeker wanneer je er geen mooi verhaal van wil maken, laat jouw pen het werk doen.

Allereerst zul je merken als je eenmaal begint met gewoon dingen opschrijven, de woorden vanzelf komen.  Met het schrijven komen de verschillende momenten en gevoelens van jouw ervaring op papier te staan. Daarmee krijgen ze letterlijk een plek, en zitten ze niet meer verstopt in jou. Hiermee geef je jezelf de kans om stil te staan bij hoe jij het ervaren en gevoeld hebt. 

 

Maak contact met je onderbewuste

Door een schrijfopdracht zal je merken dat er elementen naar voren komen waar je je nog niet bewust van was. Dat is precies de bedoeling van schrijven zonder doel.

De ervaring zit voor een deel opgeslagen in je onderbewuste. Door te schrijven zonder doel kan je dat stuk bewust maken. Dus wellicht stuit je op een emotie als ‘boosheid’, waarvan je je eerder nog niet bewust was. Door het schrijven kun je ook bepaalde emoties en reacties die je hebt (gehad) beter duiden.

 

Je papier heeft geen oordeel

Nog een voordeel van je miskraam emotioneel verwerken via schrijven, is dat papier geen oordeel heeft. Je kunt aan het papier alles toevertrouwen, je krijgt geen reactie of oordeel. Wanneer je praat met iemand in je omgeving krijg je vaak een reactie of oordeel vanuit hun eigen perspectief. Lief bedoeld natuurlijk, maar dat is niet altijd helpend en bevorderlijk voor jouw herstel.

 

Gedachten ordenen 

Schrijven helpt bij het ordenen van jouw gedachten. Er komt zoveel op je af na een miskraam. Dingen waar je waarschijnlijk niet eerder mee te maken hebt gehad.

Het kan helpen om jouw ervaring helemaal uit te schrijven. Het helpt in het verwerkingsproces als je terug kunt blikken op wat er allemaal is voorgevallen. Het geeft rust wanneer je de details weer op een rijtje hebt gezet. Wat je kunt doen is vervolgens het verhaal met je partner delen, om zo te vertellen hoe het voor jou was. 

Wil je een fijne begeleiding voor de verwerking? Vraag hieronder gratis de verwerkingsopdracht aan, zodat je jouw verwerking een handje helpt. 

Hier vraag je gratis de video begeleiding aan

Datum
Erlinde Weller

Reiki miskraam coach 

Als opgeleid Holistisch therapeut en als ervaringsdeskundige ben ik er voor jou. De Reiki energie laat je contact maken met je lichaam, je emoties. Vandaaruit ga je ontspannen, (weer) voelen en komt energie weer in beweging. In een veilige omgeving gaan we onderzoeken wat de diepere betekenis kan zijn voor jou van dit prille zwangerschapsverlies. Zodat jij met vertrouwen weer verder kunt. 

Scroll naar top

Deze website maakt gebruik van cookies.