Support na een miskraam
Hoe je ervoor iemand kunt zijn na een miskraam?

Tips om iemand in je omgeving te supporten

Wanneer je een familielid of vriend(in) hebt die een miskraam heeft (of gaat krijgen) of een zwangerschap heeft afgebroken om medische redenen is dat heel verdrietig. Ook voor jou als directe omgeving kan het best lastig zijn hoe je er voor hem of haar kunt zijn. Hier lees je een paar tips hoe je er voor iemand kunt zijn na een miskraam. Ze hebben mijzelf in elk geval steun gegeven. 

 

1. Stuur een whatsapp berichtje

Laat weten dat je aan hem of haar denkt. Ook voor mannen kan dit een verdrietige gebeurtenis zijn. Weet je even geen tekst? Dan bieden de emoticons of gifjes een fijne oplossing. 

2. Stuur een kaartje 

Een kaartje ontvangen is altijd fijn. Weet je geen tekst? Je kunt ook denken aan een gedichtje of een stukje tekst uit een mooi lied. Of houd het simpel door sterkte en veel liefs te wensen.

3. Breng eten langs

Als je je verdrietig voelt en misschien fysiek ook nog zwangerschaps- of bevallingkwaaltjes hebt, is het super fijn als iemand eten komt brengen. Een maaltijd. zelfgemaakte soep of de favoriete snack van een dierbare doet wonderen. 

4. Stuur een boeket

Een mooie bos bloemen is fijn om in je huis te zetten. Een mooie attentie en troostend gebaar. Dus bestel een mooi boeket en laat het bezorgen.

5. Breng lekkere koffie

Kom langs met lekkere koffie. Misschien houdt diegene wel van een speciale cappuccino. Wanneer je aan de deur verschijnt met een drankje is er misschien ook ruimte om even te praten. 

6. Ga wandelen

Als je een gesprek lastig vindt, want je weet niet zo goed wat je moet zeggen, stel dan voor om te wandelen. Wandelen, bij voorkeur in de natuur, geeft ontspanning. Dan heb je altijd de omgeving waarop je je kunt focussen. Een stilte is dan ook niet zo lastig of ongemakkelijk dan wanneer je naast elkaar op de bank zit. 

Laat weten dat je er bent 

Eigenlijk maakt het niet eens uit hoe je ervoor iemand bent. Als je maar laat weten dat je er bent. 

Goed om te weten; het kan zijn dat iemand direct na het verlies nog niet eraan toe is om mensen te zien of spreken. Maar dit kan later wel het geval zijn. Blijf dus af en toe even in de lucht komen met een berichtje of iets dergelijks. Dan voelt diegene betrokkenheid en support. 

Wil je meer lezen over miskramen of op zoek naar tips om met een dierbare te delen die dit doormaakt? Lees dan een van mijn andere artikelen.

 
Datum
Erlinde Weller

Reiki miskraam coach 

Als opgeleid Holistisch therapeut en als ervaringsdeskundige ben ik er voor jou. De Reiki energie laat je contact maken met je lichaam, je emoties. Vandaaruit ga je ontspannen, (weer) voelen en komt energie weer in beweging. In een veilige omgeving gaan we onderzoeken wat de diepere betekenis kan zijn voor jou van dit prille zwangerschapsverlies. Zodat jij met vertrouwen weer verder kunt. 

Scroll naar top

Deze website maakt gebruik van cookies.