Accepteren miskraam
Accepteren miskraam en omgaan met weerstand

Omgang met weerstand na een miskraam

We kennen het allemaal iets niet willen accepteren. Er tegenin gaan, doen alsof het niet gebeurd is. Dat wordt ook wel weerstand genoemd. Wat is nu eigenlijk weerstand? Weerstand is (onuitgesproken) verzet tegen een situatie die nu eenmaal zo is. Vergelijk het maar met tegen de stroom inzwemmen of iets omhoog duwen in plaats van het mee te laten gaan met de stroom. Dat kost onnodig veel energie. 

Niet accepteren leidt tot weerstand

Nadat je te horen krijgt of opmerkt dat je een miskraam hebt of gaat krijgen gebeurt er erg veel. In de eerste plaats valt je toekomst beeld in duigen. Daarnaast ervaar je lichamelijk allerlei symptomen. Het vasthouden aan dat toekomstbeeld, maakt dat je je verzet tegen dat het leven nu anders is gelopen. 

Verzet kost energie

Weerstand voelen is heel gewoon. Dit is niet wat je wilde. Toch is acceptatie de eerste stap. Wanneer je je langere tijd verzet tegen de situatie zoals deze is, kost het je vooral veel energie. Energie die je ook kunt gebruiken voor je fysieke en emotionele herstel. 

Merk je dat je op dit moment moeite hebt met het accepteren van je nieuwe situatie? Hieronder staat een fijne oefening die je zelf kunt toepassen. 

Accepteren miskraam, waar begin ik? In 4 stappen af van je weerstand.

Neem 5 minuten voor jezelf, en zorg dat je niet gestoord kan worden.

Stap 1: Mag het gevoel van weerstand er zijn? Laat het gevoel van weerstand toe. Verzet je niet, oordeel niet, maar laat het er gewoon zijn.

Stap 2: Zou je het gevoel van weerstand los kunnen laten? Het kan helpen om te beseffen dat jij niet je gedachten en emoties bent. Tip: het antwoord ‘Ja’ helpt je hier, al voelt het misschien nog niet helemaal zo.

Stap 3: Wil je het gevoel loslaten? Als je hier ‘nee’ op antwoord, vraag jezelf dan af of je het fijn vindt om vast te houden aan de weerstand nu je weet dat het energie kost. Tip: het antwoord ‘Ja’ helpt je hier, al voelt het misschien nog niet helemaal zo.

Stap 4: Wanneer wil je de weerstand loslaten? Waarschijnlijk wil je dat het liefst NU, geef dat dan ook als antwoord. En laat het los. Door diepe uitademing laat je de weerstand gaan.

Als het goed is zul je in elk geval verlichting voelen. Ben je nog niet tevreden? Probeer het dan nogmaals.

Omgang met weerstand in coaching

De oefening zoals hierboven komt van de Sedona methode. Deze methode gebruik ik ook in mijn coaching om jou daarbij te begeleiden. 

Accepteren van jouw miskraam is de eerste stap

Wanneer je in een lastige situatie komt weet dan dat de eerste stap altijd acceptatie is. Pas dan kost het je geen onnodige energie meer. Dan kan er ruimte ontstaan voor herstel en acceptatie. 

 

Wil jij stoppen met verzetten tegen wat is? Plan dan een perspectief gesprek, dan leg ik je uit hoe ik jou daarbij kan helpen.  

Datum
Erlinde Weller

Reiki miskraam coach 

Als opgeleid Holistisch therapeut en als ervaringsdeskundige ben ik er voor jou. De Reiki energie laat je contact maken met je lichaam, je emoties. Vandaaruit ga je ontspannen, (weer) voelen en komt energie weer in beweging. In een veilige omgeving gaan we onderzoeken wat de diepere betekenis kan zijn voor jou van dit prille zwangerschapsverlies. Zodat jij met vertrouwen weer verder kunt. 

Scroll naar top

Deze website maakt gebruik van cookies.