Omgaan met weerstand
Omgang met weerstand

Omgang met weerstand

We kennen het allemaal iets doen met frisse tegenzin, ook wel weerstand genaamd. Wat is nu eigenlijk weerstand? Weerstand is (onuitgesproken) verzet tegen hetgeen je te doen hebt. Vergelijk het maar met tegen de stroom inzwemmen of iets omhoog duwen in plaats van het mee te laten gaan met de stroom. Vaak zit de weerstand hem niet op de inhoud, maar gaat het meer over de context. 

Voorbeeld situatie

Bijvoorbeeld wanneer je je niet gezien voelt binnen je team. Ondanks dat je heel goed werk hebt verzet dan kan het zomaar zijn dat een volgend verzoek van je manager niet bepaald is waar je op zit te wachten. Je zegt ja, maar je voelt nee want eigenlijk denk je ‘Hallo, ik heb al zoveel gedaan’. Als je dan toch de volgende taak gaat uitvoeren, kost je dat onnodig veel energie. Er is altijd een reden voor je weerstand (vaak een emotie). Dat kan angst voor het onbekende zijn, angst om iets fout te doen of zoals in het voorbeeld dat je je niet gewaardeerd voelt. 

Hieronder een oefening hoe om te gaan met weerstand

In 4 stappen af van je weerstand.

Neem 5 minuten voor jezelf, en zorg dat je niet gestoord kan worden.

Stap 1: Mag het gevoel van weerstand er zijn? Laat het gevoel van weerstand toe. Verzet je niet, oordeel niet, maar laat het er gewoon zijn.

Stap 2: Zou je het gevoel van weerstand los kunnen laten? Het kan helpen om te beseffen dat jij niet je gedachten en emoties bent. Tip: het antwoord ‘Ja’ helpt je hier al voelt het misschien nog niet helemaal zo.

Stap 3: Wil je het gevoel loslaten? Als je hier ‘nee’ op antwoord, vraag jezelf dan af of je het fijn vindt om vast te houden aan de weerstand nu je weet dat het energie kost. Tip: het antwoord ‘Ja’ helpt je hier, al voelt het misschien nog niet helemaal zo.

Stap 4: Wanneer wil je de weerstand loslaten? Waarschijnlijk wil je dat het liefst NU, geef dat dan ook als antwoord. En laat het los. Door diepe uitademing laat je de weerstand gaan.

Als het goed is zul je in elk geval verlichting voelen. Ben je nog niet tevreden? Probeer het dan nogmaals.

Omgang met weerstand in coaching

De oefening zoals hierboven komt van de Sedona methode. Deze methode gebruik ik ook in de coaching. In de lichaamsgerichte therapie begeleid ik je niet alleen door de stappen, ik help je ook de weerstand los te laten. Dat doe ik middels Reiki, waarmee je gemakkelijker loslaat. 

Weerstand in een situatie 

Soms kom je in een situatie terecht zoals een burnout en levert dat in eerste instantie weerstand op. Heel normaal. Alleen besef je dat de weerstand je energie kost. En dat terwijl je er weinig invloed meer op hebt. Wanneer je in een lastige situatie komt weet dan dat de eerste stap altijd acceptatie is. 

Wil je meer over de Sedona methode weten? Dan is het boek ‘The Sedona Method’ van Hale Dwoskin wellicht iets voor jou. 

Datum
Erlinde Weller

Reiki miskraam coach 

Als opgeleid Holistisch therapeut en als ervaringsdeskundige ben ik er voor jou. De Reiki energie laat je contact maken met je lichaam, je emoties. Vandaaruit ga je ontspannen, (weer) voelen en komt energie weer in beweging. In een veilige omgeving gaan we onderzoeken wat de diepere betekenis kan zijn voor jou van dit prille zwangerschapsverlies. Zodat jij met vertrouwen weer verder kunt. 

Scroll naar top

Deze website maakt gebruik van cookies.