Miskraambegeleiding 

De impact van een miskraam wordt vaak onderschat

Jaarlijks krijgen veel vrouwen te maken met een miskraam. Miskraambegeleiding vanuit de reguliere zorgt besteed vooral aandacht aan lichamelijk herstel en begeleiding op het fysieke vlak. Helaas is er op emotioneel, mentaal en energetisch niveau vanuit de reguliere zorg (nog) weinig aandacht voor het verwerkingsproces. 

Na een miskraam gebeurt er van alles. In jouw hoofd, lijf en in jouw omgeving. Ook op onbewust niveau, in het systeem van je familie. Elk kindje heeft een eigen plek in je systeem. 

Gevoelens erkennen en accepteren

Het verlies van leven, dat ontwricht iets. Het maakt daarbij niet uit hoe lang of kort je zwanger bent geweest. Elk verlies, hoe pril ook, telt. Gevoelens van hopeloosheid, verdriet, schaamte, leegte en schuldgevoel kunnen er allemaal bij horen. Dit soort gevoelens erkennen en accepteren is een eerste stap in herstel. En juist daar gaat het vaak mis omdat we niet weten hoe we dat moeten doen. Gelukkig hoef je dat niet alleen te doen.

 

Miskraam als omslagpunt 

Voor veel vrouwen is hun miskraam uiteindelijk een omslagpunt. Ze vinden zichzelf opnieuw uit en voelen zich krachtiger. Juist door dit verlies zijn zij gegroeid. Maar je komt natuurlijk niet ineens op het punt van acceptatie en dat je daadwerkelijk ervaart dat jouw miskraam ook iets moois teweeg kan brengen. Miskraambegeleiding kan jou helpen om naar dat punt toe te werken en op een gezonde manier om te gaan met dit verlies en bijbehorende gevoelens.

Verwerken, hoe doe je dat?

Ieder mens heeft eigencopingmechanismen. Dit zijn manieren waarop mensen omgaan met leed in hun leven. Je mechanisme heeft invloed op hoe je met dingen omgaat, dus ook met verlies en rouw. Hoe lang dit duurt, verschilt dus ook per persoon en verloopt in verschillende fases. Jij bepaalt het tempo en welke manier van miskraambegeleiding bij jou past.

 

‘Het is niet de tijd die geneest, maar wat men doet met de tijd’ - Manu Keirse

Herken jij jezelf in een van onderstaande situaties?

Merk je dat je vastzit en voelt het alsof verwerken niet lukt?

Het ligt niet aan jou als je moeite hebt met iets verwerken. Velen van ons hebben dit nu eenmaal niet geleerd. Dus neem je zelf niets kwalijk. Ook is het heel menselijk om pijnlijke gevoelens in eerste instantie niet te willen voelen. Je beschermt jezelf ervoor. Dat wil niet zeggen dat de gevoelens er niet zijn. 

Zit je veel in je hoofd en heb je de neiging om dingen te rationaliseren of bagatelliseren?

Zaken rationaliseren en vooral in je hoofd zitten, hebben jou waarschijnlijk vaak geholpen om door te gaan en sterk te blijven in het leven. Dit heb je jezelf (onbewust) aangeleerd of misschien gaat één van je ouders ook op deze wijze met dingen om. Je voelt je niet per se heel slecht of verdrietig. Maar je merkt misschien dat positieve emoties ook minder aanwezig zijn.

Door iets kleiner te maken, kun je het makkelijker naast je neerleggen. Dit blokkeert bepaalde emoties, er is (nog) geen ruimte voor. Dit kan ogenschijnlijk eventjes helpen maar op de langere termijn kun je last krijgen van verschillende klachten zowel mentaal als fysiek. Een oorzaak is dan niet meer goed aan te wijzen. Het is vaak het resultaat van onverwerkte gebeurtenissen en niet erkende emoties. Emoties die niet gezien en erkend worden, kun je immers niet verwerken. Waar gaan ze dan heen? Dit slaat zich op IN jou. Daardoor kunnen er allerlei vage klachten ontstaan die hun oorsprong vinden in je verlies. Dat kan ook jaren later nog zo zijn. 

Heb je moeite met jouw verhaal en emoties delen?

Ervaar je voldoende ruimte om met je omgeving te praten over waar jij doorheen gaat? Ervaar je begrip en medeleven vanuit je omgeving? Of heb je te maken met ‘goed bedoelde, niet helpende opmerkingen’? De omgeving kan vaak onhandig reageren, waardoor je het gevoel kunt krijgen dat je jouw verhaal niet kunt vertellen.  Misschien merk je dat je het lastig vindt om over jouw ervaring te praten of wil je anderen hier niet mee belasten. 

Heb je even rust genomen en dacht je dat het nu wel over zou zijn, maar de realiteit is anders? 

Hoeveel impact kan een kortdurende zwangerschap nu eigenlijk maken? Zoveel mensen maken het mee. En toch. Toch is een verlies iets dat tijd nodig heeft. Zoals Manu Keirse, rouwexpert, zegt ‘Het is niet de tijd die geneest, maar wat men doet met de tijd’. Rust nemen kan helpend zijn, maar als je in die rust niet met verwerking aan de slag gaat verandert er niet zoveel. Dan is het ‘niet over’, maar blijft het je meer beïnvloeden dan je zou willen. 

Je wordt overspoeld door emoties waar je je geen raad mee weet.

Lukt het je niet meer goed om de dingen te doen die je wil doen? Ga je sociaal contact uit de weg omdat je in beslag wordt genomen door jouw emoties en pijn? Wanneer je overspoeld raakt door veel gevoelens en hartzeer, dan kan het voelen alsof je jezelf kwijt bent. Het is moeilijk om weer lichtpuntjes te zien als je gevoelens van wanhoop, zinloosheid en intens verdriet ervaart. Verlies kan een cocktail aan emoties met zich meebrengen. Dat kan veel zijn. Dan word je overweldigt en dat kan je functioneren belemmeren. Je wil graag meer stabiliteit en weer de weg omhoog vinden, maar je weet niet hoe.

Last van vermoeidheid en moeite met ontspannen?

Je blijft je uitgeput voelen. Slapen lukt niet of helpt nauwelijks. Ook schiet je veel sneller in de stress en piekermodus dan voorheen. Je voelt je opgejaagd en onrustig. Het lukt niet meer om te ontspannen terwijl je hier wel behoefte aan hebt.

De focus op een nieuwe zwangerschap neemt je leven over

Na je verlies heb je één doel: opnieuw zwanger worden. Je leven staat compleet in het teken van een nieuwe zwangerschap. Je kan hierdoor soms jezelf en anderen een beetje vergeten. Je gaat er vanuit dat dan je situatie meteen verbeterd. Helaas is dat niet zo. Wanneer een rouwproces nog tijd nodig heeft, is er niet een quick fix. Een nieuwe zwangerschap klinkt als de oplossing, maar er is eerst iets anders nodig. Namelijk het verwerken van de emoties die er nog zitten. 

Soms kan het niet verwerken van emoties een dusdanige impact hebben op je lijf, dat het een nieuwe zwangerschap in de weg kan staan.

Herkenbaar?

Wanneer je jezelf in (een van) bovenstaanden herkent, dan is het goed om te weten dat het normaal is om je zo te voelen. Het betekent ook dat jij baat kan hebben bij wat extra steun in dit proces. Miskraambegeleiding met reiki en systemisch werk kan daar een manier voor zijn. 

Wat past bij jou en wat heb je nodig? Vraag hier een vrijblijvend perspectiefgesprek aan. Ik help je graag op weg.

Miskraambegeleiding

Wanneer heb je miskraambegeleiding nodig?

Wanneer je nadenkt over begeleiding, is dat al een eerste aanwijzing dat je hier behoefte aan hebt.

Ook in het geval dat  je last hebt van verschillende klachten of je afvraagt of je jouw miskraam wel hebt verwerkt, is dat een signaal dat je baat kunt hebben bij miskraambegeleiding.

Wanneer zwanger worden na jouw miskraam niet lukt en hier medisch geen reden voor te vinden is, kan ik jou ook hierbij helpen. Onverwerkte gebeurtenissen kunnen namelijk leiden tot emotionele blokkades. Hierdoor kunnen processen waaronder jouw vruchtbaarheid verstoord raken. Dit kan een signaal zijn dat je nog (emotioneel of energetisch) werk te doen hebt om ruimte te maken. 

Misschien heb je al een concrete hulpvraag of misschien weet je nog niet goed waar je behoefte aan hebt. Miskraambegeleiding bij mij begint altijd eerst met een vrijblijvende kennismaking. Dat kan op een manier die jij fijn vindt. Telefonisch of digitaal. We maken kennis en kijken samen naar wat jij nodig hebt. 

Hoe werken met mij wordt ervaren:

"Ik ben bij Erlinde terecht gekomen doordat ik een flyer van haar zag liggen op mijn werk. Precies op het juiste moment. Ik had een aantal weken daarvoor een miskraam gehad die me veel meer pijn (letterlijk en figuurlijk) gedaan had dan ik ooit had kunnen bedenken. Ik liep met verdriet rond dat ik niet kon plaatsen. Precies op het moment dat ik dacht; ik moet hier iets mee, zag ik de flyer. Erlinde heeft me geholpen door Reiki en gesprek. Zonder dat ik precies kan uitleggen hoe, is het gevoel rondom de ervaring lichter geworden en kan ik het verdriet, en waar dat verdriet nou precies vandaan kwam, beter een plek geven." - Anna Strumphler

Meer weten?

Vind je het nog spannend om de stap te zetten of heb je vragen? Neem gerust contact met mij op, dan vertel ik je graag meer.

Het kan zijn dat je miskraam meer raakt in je. En dat er andere dingen naar de oppervlakte komen. Weet dan dat ik mijn begeleiding aanpas op jouw situatie. We werken altijd met wat er op dat moment speelt.  

Levenslustig na miskraam
Scroll naar top

Deze website maakt gebruik van cookies.