Zwanger worden na miskraam: Wanneer ben je er (niet) klaar voor?

Een kinderwens verdwijnt niet zomaar. Ook niet na een miskraam of meerdere verlieservaringen. Bij veel vrouwen wordt de kinderwens alleen maar groter. 

Als je zwanger wil worden na een miskraam is het normaal dat je kampt met onzekerheden en angsten. Op fysiek gebied kun je gauw weer zwanger raken. Maar dat betekent niet dat je hier emotioneel klaar voor bent. 

Lukt zwanger worden niet of twijfel je over het opnieuw proberen? Het is goed om stil te staan of je klaar bent voor een nieuwe zwangerschap. Niet vanuit je hoofd, maar vanuit jouw gevoel.

Voor een zwangerschap, een nieuw leven, is ruimte nodig. Geef jij jezelf voldoende ruimte?

Zwanger worden na miskraam: Ben jij daar klaar voor?

Als zwanger worden na een miskraam niet lukt


Ben je klaar voor een zwangerschap, maar lukt dit nog niet? Dan ben je zeker niet de enige.

Lukt het niet ondanks jouw inspanningen, en zijn hier geen fysieke oorzaken voor te vinden? Dan kan er sprake zijn van disbalans in jouw systeem of blokkades op emotioneel vlak. Dat kan een nieuwe zwangerschap in de weg staan.

Je kunt jezelf uit het oog verliezen wanneer je volledig gefocust bent op zwanger worden.
Het verlangen komt dan niet meer vanuit een punt van kalmte en verbinding. Wanneer je iets heel graag wil en dat lukt niet, kan je  gefrustreerd en uitgeput raken. Het is dan vaak niet meer duidelijk wat je voelt en nodig hebt. Je draait misschien wel op de automatische piloot of voelt dat je uit verbinding bent met jezelf of anderen.

Wanneer we onverwerkt verdriet bij ons dragen, kunnen we de verbinding met onszelf kwijtraken.
De energie stroomt dan als het ware niet optimaal. Jouw lichaam en geest kunnen geblokkeerd of ontregeld raken. Dit speelt zich af op energetisch, systemisch of mentaal gebied. Dit is niet zichtbaar via een bloedtest, echo of scan.

Vanuit de reguliere gezondheidszorg zijn veel dingen niet te verklaren of te verhelpen. Dit kan erg frustrerend en teleurstellend zijn. Je bent op zoek naar een oplossing, een verandering of in ieder geval een richting zodat je verder kunt in plaats van af te wachten. Gelukkig zijn er andere mogelijkheden die jou wél verdere ondersteuning bieden.

Twijfel je of je wel klaar bent voor een nieuwe zwangerschap? Je kunt als eerste stap het gesprek aangaan hierover met een miskraam coach of iemand in je omgeving die je vertrouwt. Ook kun je kennis verzamelen over dit thema. Kijk hier voor ervaringen, kennis en tips. 

Ruimte maken voor een nieuwe zwangerschap

Veel vrouwen kampen na een miskraam met een gebrek aan energie en een verlies van zelfvertrouwen en levenslust.
Andere veelvoorkomende klachten zijn slaapproblemen, piekeren, spanning, angst, onrust, oververmoeidheid, concentratieproblemen en afvlakking van hun gevoelsleven. Dit kunnen signalen zijn van onverwerkt zeer en gevoelens die nog “vast” zitten.

Het verwerk- en herstelproces na een miskraam kost veel energie op meerdere vlakken. Maar weet je wat het meeste energie kost? Het niet verwerken. Het komt vaak voor dat vrouwen onvoldoende ruimte en tijd nemen om hun verlieservaring te verwerken. Het (onbewust) wegdrukken of bagataliseren van emoties, en ‘gewoon’ doorgaan’  kan zijn tol eisen. Misschien heb je er nog niet bij stilgestaan dat een onverwerkte miskraam de oorzaak kan zijn van jouw klachten of één van de redenen dat zwanger raken (nog) niet lukt.

Negeer deze signalen niet. Probeer te ontdekken wat je nodig hebt om te herstellen. Het kan lastig zijn om dat te ontdekken. Dit hoef je niet alleen te doen. Als evaringsdeskundige en miskraam coach kan ik jou hierbij helpen. Samen kijken we naar jouw specifieke situatie en wat jij nodig hebt.

Meer vertrouwen & levenslust na een miskraam

Herken je jezelf in bovenstaande situaties? Weet dat dan je op de goede weg bent door jezelf hierin te verdiepen. 

Ik help vrouwen bij het verwerken van een miskraam en ander oud zeer dat in dat proces naar boven komt. Mijn werkwijze en aanbod richten zich op het opruimen van blokkades, (weer) kunnen ontspannen en in verbinding staan. Daar zijn rust en ruimte voor nodig. Ruimte en rust voor jezelf creëren, betekent ook dat er ruimte kan ontstaan voor een nieuwe zwangerschap.

Wil je zelf aan de slag, maar heb je wel behoefte aan wat ondersteuning en structuur? Bekijk dan de (online) training Levenslustformule. Dit is een programma speciaal ontwikkeld voor vrouwen die een miskraam hebben doorgemaakt en op een effectieve, laagdrempelige manier willen werken aan hun herstel. 

Meer weten?

Heb je interesse in een de Levenslustformule, 1 op 1 begeleiding of wil je hier meer over weten? Neem dan contact met mij op door een perspectief sessie in te plannen.

Levenslustig na miskraam
Scroll naar top

Deze website maakt gebruik van cookies.