5 tips om je miskraam ervaring te verwerken
Verwerken miskraam: 5 stappen die jou op weg helpen

 

Een miskraam verwerken is een persoonlijk proces waarbij je tijd voor jezelf nodig hebt. Na een miskraam is de verleiding groot om het gewone leven zo snel mogelijk weer op te pakken. De impact die zo’n verlieservaring heeft, wordt vaak onderschat. In dit artikel neem ik je mee in de 5 stappen om jouw miskraam te verwerken.

1.     Zoek ontspanning

Alleen wanneer je ontspant kan je je lijf voelen. Dan kun je ook merken wat jij en jouw lijf nodig hebben om de miskraam te verwerken. Daarnaast kan je lijf zichzelf herstellen, maar daar is ruimte en rust voor nodig. Zoek je een fijne ontspanningsoefening? Hier kun je een ontspanningsoefening aanvragen die ik speciaal hiervoor heb gemaakt.

 

2.     Geef ruimte aan jouw emoties

Vanuit ontspanning kun je pas echt gaan voelen wat dit verlies met je doet. Als mens willen we liever de pijnlijke momenten niet voelen. Maar wanneer je emoties niet voelt, slaan ze zich op in je lijf. Dit heeft allerlei gevolgen. Herstel duurt op deze manier langer en andere klachten kunnen hierdoor ontstaan. Verwerking begint met emoties erkennen en doorvoelen.

Emoties en pijn zetten zich vast in jouw lichaam totdat jij er ruimte voor neemt en ze gaat zien. Door het wegdrukken van jouw emoties en de pijn, kun je sneller triggers ervaren in je dagelijks leven. Dat kan leiden tot een korter lontje, somberheid en emotionele uitbarstingen.

Ben dit dus voor, en geef jouw emoties de ruimte. Hier lees je meer over hoe je dat doet. 

 

3.  Geef je kindje een plek in je leven

Ook al is jouw kindje fysiek niet hier, hij of zij hoort er wel bij. Je kunt daarvoor een manier kiezen die bij jou of jullie past. Voorbeelden die ik vaker heb gehoord: een mooie memorybox waarin je alle spulletjes die je al had verzameld. Denk aan: zwangerschapstest, een echo, de eerste kleding, knuffeltje etc. 

Wist je dat je in de energie kan je je kindje ook een plek geven? Dat kan je bijvoorbeeld doen door middel van een familie opstelling. Dan zet je onder begeleiding jouw kindje(s) op zijn of haar plek. Dat geeft je inzichten en rust. Het is een belangrijke stap in het gehele proces. Want elk kindje heeft een plek in het gezin. Hoe kort of lang het ook bij jullie is geweest.

Lees hier meer over familieopstellingen en hoe dit bijdraagt aan jouw herstel of neem contact op met mij voor een vrijblijvend gesprek.

 

4.  Deel jouw miskraam ervaring

Het delen van jouw verhaal zorgt ervoor dat je er niet alleen mee blijft lopen. Ook krijg je support en begrip voor je situatie als het even niet gaat. 

Tip: Kies bewust met wie jij dit deelt

Kies de mensen waarbij jij je op je gemak voelt. Soms kan je omgeving niet zo prettig reageren, omdat ze het bijvoorbeeld nog niet zo goed begrijpen. Uit onderzoek blijkt dat de reactie van je omgeving bepalend kan zijn in jouw verwerkingsproces. Het kan helpen om met iemand te praten die een vergelijkbare ervaring heeft als jij.

5. Pas op met waarom-vragen

De meest gestelde vraag na een miskraam is ‘waarom’. Met het stellen van die vraag kan je vastlopen in het overdenken en jezelf een schuldgevoel geven. Een vraag die je er tegenover kunt stellen is ‘waartoe dient het’. Dat geeft ruimte voor verschillende inzichten. Als je meer wil leren over waartoe je verlies bij jou dient, kijk dan eens bij de Levenslustformule. Daarin ga je onder begeleiding jouw verlies een plek geven en op onderzoek uit. Dit gebeurt op een laagdrempelige manier. 

De Levenslustformule bestaat uit een video training + open, veilige community. Op deze manier heb je een stok achter de deur, en hoef je het niet alleen te doen.

Merk je dat je moeite hebt met jouw miskraam verwerken en voel je je alleen hierin?

 

Kijk dan eens op de pagina over mijn aanbod. Hier staan de verschillende vormen van begeleiding en coaching die ik aanbied. Weet je niet goed wat bij je past of heb je behoefte aan meer informatie? Kies dan voor een perspectief sessie om te ontdekken wat ik voor jou kan betekenen in dit proces.

Datum
Erlinde Weller

Reiki miskraam coach 

Als opgeleid Holistisch therapeut en als ervaringsdeskundige ben ik er voor jou. De Reiki energie laat je contact maken met je lichaam, je emoties. Vandaaruit ga je ontspannen, (weer) voelen en komt energie weer in beweging. In een veilige omgeving gaan we onderzoeken wat de diepere betekenis kan zijn voor jou van dit prille zwangerschapsverlies. Zodat jij met vertrouwen weer verder kunt. 

Scroll naar top

Deze website maakt gebruik van cookies.