Een miskraam kan een diepere betekenis hebben. Dat klinkt misschien wat direct, maar dingen die je overkomen willen je iets laten inzien. Hoe pijnlijk deze les misschien ook voor je kan zijn op dit moment.
Wanneer je verder kunt en durft te kijken naar wat je overkomen is, geeft het je op een bepaalde manier ook rust. Dan kan verlies een andere betekenis gaan geven en kan het je ook iets brengen. Dat betekent niet dat het verdriet er niet mag zijn.
De inzichten en betekenissen die ik ben tegengekomen in mijn praktijk wil ik graag met je delen.
💡 Een (lichte) twijfel of je wel moeder wil worden. Hierdoor kan er angst ontstaan of je het wel goed doet. Na een miskraam is er vaak extra zekerheid dat je ouder wil worden.
💡 Een eerder impactvol verlies, bijvoorbeeld uit je jeugd. Dit zorgt ervoor dat je niet volledig open kunt staan voor nieuw leven, je hart zit als het ware nog op slot. Deze blokkade is voelbaar in het hartgebied tijdens een Reiki behandeling.
💡 Emotioneel onbeschikbare ouders waardoor jij als kind je ongezien hebt gevoeld. Soms heb je daardoor geleerd om je emoties te onderdrukken. Emoties zitten in je onderbuikgebied. Wat ik vaak tegenkom is dat daar weinig tot geen energie voelbaar is. Dat geldt dan vaak ook voor het baarmoedergebied.
💡 Een pril verlies na eerdere onverwerkte miskramen. Het laatste verlies raakt je diep. Daarmee komt ook het verdriet van de eerdere keren naar boven. Daarmee vestigt de ene miskraam de aandacht op alle kindjes die niet meer hier zijn. Er kan pas ruimte ontstaan voor een nieuw leven wanneer elk kindje een plek krijgt en echt wordt gezien. Een familieopstelling is een manier om dit te kunnen doen.
💡 Teveel verantwoordelijkheid dragen voor dingen die niet van jou zijn. Vaak is er in de moederlijn sprake van verantwoordelijkheden doorgeven. Een pril verlies gaf dat inzicht in een opstelling. Het was tijd om de verantwoordelijkheid van haar moeder (en oma) niet langer te dragen, maar terug te geven. Zodat zij zich kon bezighouden met haar eigen leven en kon focus op de verantwoordelijkheden die van haar zijn.
💡 Eerst (beter) voor jezelf leren zorgen, en jezelf in het centrum van je eigen leven plaatsen voordat je dit voor een ander kunt doen.
💡Ongeboren kindjes in je familie van de generatie(s) voor je kunnen via jouw miskraam inzichtelijk worden gemaakt. Dus het kindje dat nu niet bij jou is, wil eigenlijk een groter verlies binnen de familie zichbaar maken.
💡De verantwoordelijkheid van je eigen geluk plaatsen op een nieuwe zwangerschap. Dat kan een druk leggen op een eventueel volgend kindje. Kindjes (zieltjes) zijn namelijk heel gevoelig voor energie. Geluk kan je uit jezelf halen, dat maakt je een krachtiger en zelfstandiger persoon.
💡De verbinding met een ongeboren 2-ling helft, kan zo sterk zijn dat dit je in de weg staat om zelf het leven echt te leven. Je verbinding met je overleden broer of zus kan ervoor zorgen dat je het jezelf (onbewust) niet helemaal gunt om het je goed te laten gaan in het leven. Een miskraam kan je het inzicht geven (middels een opstellig) dat het tijd is om vanaf nu weer echt je eigen leven te gaan leiden.
Er is geen sprake van schuld
Note: Er is nooit sprake van schuld. De bovenstaande processen worden voornamelijk onbewust aangestuurd. Daarom kan een (familie)opstelling helpen om inzicht te krijgen in de tot dan toe verborgen dynamieken. Lees er hier meer over opstellingen
Wat het mij bracht
Voor mij persoonlijk heeft mijn tweede miskraam ervaring ervoor gezorgd dat ik mijn begeleiding heb gespecialiseerd in vrouwen die dit ook doormaken. Zonder de tweede ervaring was ik dit niet gaan doen.
Dit zijn een aantal bevindingen die ik ben tegengekomen in het werken met vrouwen na een miskraam. Deze inzichten gaven rust en ruimte, zodat zij bepaald gedrag ten gunste van zichzelf konden veranderen.