Zwanger worden na een miskraam
Hoe ga je om met de angst om zwanger te worden na miskraam?

 Zwanger worden na een miskraam roept vaak angsten op. Een miskraam kan erin hakken zowel fysiek, mentaal als emotioneel. Maak je je zorgen en ervaar je angst om zwanger te worden (en blijven)? Dan heeft dat invloed op jouw zwangerschap of het staat het proces van zwanger worden in de weg. De angst om zwanger te worden na een miskraam heeft verschillende oorzaken. Hieronder lees je veel voorkomende redenen.

1. Angst voor herhaling

De vrees voor een herhaling tijdens een volgende zwangerschap na een miskraam en het opnieuw moeten voelen van de pijn, maakt het voor veel vrouwen heel spannend. Het zit in onze aard om onszelf te beschermen tegen pijn. De angst voor pijn kan verlammend werken. 

   2. Onzekerheid over je lichaam

Veel vrouwen vragen zich af waarom een miskraam heeft plaatsgevonden. Vaak is er medisch geen aanwijsbare oorzaak. Sommige vrouwen vragen zich af of er iets mis is met hun lijf. Het kan voelen alsof je lijf je in de steek heeft gelaten. 

3. Emotionele pijn

De angst om zwanger te worden na een miskraam, heeft veel te maken met de vraag ‘Kan ik het wel opnieuw aan?’. Veel vrouwen vragen zich af of ze wel om kunnen gaan met de emotionele pijn van verdriet en gevoelens van schuld, schaamte en boosheid mocht het opnieuw gebeuren. Een miskraam kan emotioneel haar sporen achter laten. Wanneer je merkt dat je het gebeurde emotioneel nog niet helemaal hebt verwerkt, lees dan dit artikel.

4. Geen band op durven bouwen 

Zwanger worden na een miskraam kan betekenen dat je bang bent om een band op te bouwen met dit volgende kindje. Een kindje kan dit, hoe vroeg in de zwangerschap ook, al voelen. Wanneer je merkt dat het je niet lukt om een band op te bouwen, kijk dan op deze pagina. Hier kan je begeleiding bij zoeken, zodat jij en dit kindje samen een zo goed mogelijke start hebben.

5.  Onzekerheid en angst voor het onbekende 

Een zwangerschap is een proces waar je geen controle over hebt. Een groot deel gaat buiten jouw controle om. Misschien had je voor je miskraam een sterke behoefte om de touwtjes in handen te hebben? Na een miskraam zie je dat die behoefte aan controle juist nog sterker is geworden. Wat zich uit in veel zorgen maken over de zwangerschap, jouzelf en de baby. 

Tip: Wanneer je angst de overhand houdt

Bij de verloskundige kun je altijd om een extra check vragen. Bijvoorbeeld een echo of even naar het hartje luisteren. Als ze je geschiedenis kennen, dan zijn ze vaak bereid om je te helpen. 

 

Blijf niet alleen met je angst rondlopen

Wanneer je merkt dat angst om zwanger te worden na een miskraam jou belemmert, trek dan aan de bel. Blijf er niet te lang mee rondlopen. Het put je uit en geeft je stress. Dat is zonde voor jouzelf en ook niet fijn voor je baby. 

Neem iemand in vertrouwen om jouw angst bespreekbaar te maken. Angst en vertrouwen kunnen vaak niet tegelijk bestaan. Het is van belang dat je weer leert te vertrouwen op jezelf en jouw lijf. Plan een perspectief gesprek en hoor hoe ik je daarbij kan begeleiden. 

Datum
Erlinde Weller

Reiki miskraam coach 

Als opgeleid Holistisch therapeut en als ervaringsdeskundige ben ik er voor jou. De Reiki energie laat je contact maken met je lichaam, je emoties. Vandaaruit ga je ontspannen, (weer) voelen en komt energie weer in beweging. In een veilige omgeving gaan we onderzoeken wat de diepere betekenis kan zijn voor jou van dit prille zwangerschapsverlies. Zodat jij met vertrouwen weer verder kunt. 

Scroll naar top

Deze website maakt gebruik van cookies.