Een miskraam kan een uitputtende gebeurtenis zijn. Op zowel fysiek, emotioneel, mentaal als op energieniveau vinden veranderingen plaats. Misschien vraag je je af of het ‘normaal’ is om je uitgeput te voelen na een miskraam. In dit artikel lees je 8 oorzaken en wat je zelf kunt doen.
1. Fysieke uitputting
Een miskraam gaat meestal samen met een fysiek proces. Een (hevige) menstruatie of zelfs een (mini) bevalling met bloedverlies en krampen of weeën. Je lijf gaat hard aan het werk om het kindje en alles wat er was opgebouwd af te stoten. Dat vraagt energie van je lijf en dat kan je een uitgeput gevoel geven. Na een bevalling is er ook hersteltijd nodig, dat mag je jezelf nu ook gunnen.
2. Kans op bloedarmoede na bloedverlies
Soms is je bloedverlies langdurig, waardoor je bloedarmoede kunt ontwikkelen. Dan voel je je in zijn algemeenheid zwak, soms met duizelingen. Bezoek in dat geval altijd een arts, en vraag om je bloedwaardes te meten. Met bepaalde voedingsmiddelen en supplementen kun je jouw herstel ondersteunen. Denk aan ijzertabletten, magnesium, rode bieten, spinazie, abrikozen en vlees.
3. Herstel van een zwangerschap
Je lichaam is een zwangerschap gestart, ongeacht hoelang het heeft kunnen duren. Een zwangerschap gaat gepaard met veel veranderingen in je lijf. Denk alleen al aan de hormonen. Het herstel daarvan neemt ook energie weg van je dagelijkse pot die je hebt.
4. Acceptatie van de miskraam
Mentaal maakt het impact omdat plotseling je hele toekomst er anders uit ziet. Je verwachtingen aanpassen aan de nieuwe werkelijkheid kost tijd en energie. Met name het accepteren van de nieuwe (ongewenste) situatie is wat tijd kost. Weerstand en je zerzetten tegen iets dat is, kost bergen energie. Lees hier hoe je daarmee omgaat.
Selfcare is never selfish you can't pour from an empty cup
5. Piekermodus gaat aan
Een ingrijpende gebeurtenis als deze, laat je vaak ook meer piekeren. ‘Wanneer zou het dan wel goed komen?’, ‘Heb ik iets verkeerds gedaan?’ ‘Waarom anderen wel en wij nu niet?’ etc. Piekeren en je zorgen maken kan ervoor zorgen dat je minder goed slaapt. Waardoor je minder goed oplaadt voor de volgende dag en je vermoeider voelt. Dit kan ook weer aanleiding zijn voor meer piekergedachten.
6. Emoties verwerken kost energie
Op emotioneel gebied kan je een cocktail aan emoties ervaren. Naast verdriet komen de volgende emoties voor: rouw, boosheid, schaamte, schuldgevoel, angst, onzekerheid, ontkenning en frustratie. Emoties verwerken kost veel energie. Het is essentieel om jezelf tijd en ruimte te geven om hier doorheen te gaan.
7. Emotionele uitputting
Emoties worden ook wel ‘Energy in motion’ genoemd, het is de taal van je lijf. Wanneer je deze emoties onbedoeld onderdrukt, hou je ze binnen. Het onderdrukken vreet energie. Op den duur kan dit leiden tot uitputting. Hier lees je tips over het emotioneel verwerken van je miskraam.
8. De connectie is sterk
De band die je al hebt kunnen voelen met je kindje, is vaak veel sterker dan je vooraf had kunnen bedenken. Dat is iets wat meer op het niveau van je familiesysteem afspeelt. Je blijft in de energie voor altijd verbonden met elkaar. Of je nu wil of niet. Het is een uitdaging voor veel mensen om dat een plek te geven in het dagelijks leven. Hier lees je wat een familieopstelling is en hoe dit jou kan helpen.