Je vriendin of vrouw is zwanger, en dan plotsklaps valt de droom in duigen. Er is een miskraam geconstateerd. Als partner kan het soms lastig zijn, want hoe zorg je nu goed voor je partner tijdens dit verlies? Je kan je machteloos en gefrustreerd voelen.
Het liefst wil je iets doen. En tegelijkertijd heb je zelf misschien ook wel allerlei emoties. In dit artikel daarom een aantal tips om behulpzaam te zijn.
Ja, je kunt zeker helpen
Als partner, kan je wel degelijk helpen! Dat is voor velen fijn te weten, want het kan best machteloos voelen om enkel toe te kijken. Hierbij 5 tips:
1. Er zijn voor haar
Het klinkt misschien wat makkelijk, maar het feit dat je er bent is al heel prettig. Je staat heel dichtbij, dus kent haar waarschijnlijk het beste. Luisteren, een knuffel geven, praktische dingen regelen zoals bijvoorbeeld paracetamol halen, koken of boodschappen doen. Vraag haar wat ze nodig heeft.
2. Zorg voor ontspanning
Jouw partner heeft in de eerste plaats fysiek een fase waar ze nu eenmaal doorheen moet. Dat is meestal niet zo aangenaam. Je kunt helpen om een ontspannen sfeer te creëren. Warmte en knuffelen helpen om te ontspannen. Bijvoorbeeld een kruik, een warm bad of douche, een massage, thee of soep. Daarnaast zorgt knuffelen ook voor ontspanning. Wanneer er ontspanning is komt het hormoon oxytocine vrij. Dat is van nature pijnstillend. Het wordt niet voor niets het knuffelhormoon genoemd. Dus door extra lief te zijn, stimuleer je dit hormoon.
Op zoek naar extra ontspanning?
Voor extra ontspanning heb ik een gratis meditatie opgenomen, je vraagt hem hier aan.
3. Maak foto’s of filmpjes
Beelden maken van de verschillende momenten, ook al zijn ze misschien nog zo verdrietig, helpt achteraf in het verwerken. Ook al denk je nu wellicht, ja dat is toch gek? Toch is het na zo’n periode, waarin alles soms wat wazig wordt door emoties en gebeurtenissen, heel fijn om daarna beelden te hebben. Het maakt het verwerken gemakkelijker. Mijn man heeft filmpjes gemaakt toen ik hevige weeën kreeg tijdens de miskraam. Het duurde een tijdje voordat ik ze terug kon/durfde te kijken. Maar toen ik eraan toe was, vond ik dat heel prettig.
4. Het aanspreekpunt zijn
Er komt van alles op jullie af. Een arts, de verloskundige, familie en vrienden die willen supporten. Zorg dat jij het aanspreekpunt bent, zodat haar focus even op haar lijf en zichzelf kan zijn. Jij kan haar daarin heel goed steunen.
5. Zorg voor de inwendige mens
Zorg ervoor dat je partner voldoende drinkt en gezond eet. Om fysiek op te knappen is dit aan te raden.
En tot slot, vergeet ook jezelf niet. Het lijkt soms wel alsof er in dit proces vooral aandacht naar de vrouw gaat. Maar voor jou als partner kan het net zo goed impactvol zijn. Dus zorg ook goed voor jezelf en kijk wat voor jou werkt om hiermee om te gaan. De natuur in, met vrienden iets ondernemen of juist tijd voor jezelf maken.