Een miskraam verwerken

De emotionele verwerking van een miskraam: hoe doe je dat? 

Een miskraam komt vaker voor dan je hoort. Daarom hoor je ook niet zoveel over het verwerken van een miskraam. Want ja, hoe doe je dat eigenlijk? In dit artikel lees je verschillende manieren om dat te doen. Er is geen goed of fout. Vind voor jezelf uit wat voor jou het beste werkt. Mocht je aanvullende tips hebben, je bent welkom om deze te delen. 

Verschillende miskraam ervaringen

Wat ik heb geleerd van mijn eigen miskraam ervaringen is dat elke ervaring anders kan zijn. Ook in gesprekken met andere vrouwen blijkt dat er verschil is in hoe ieder dit ervaart. Daarbij spelen ook andere zaken een rol. Denk bijvoorbeeld aan de termijn van de miskraam. Of het je allereerste zwangerschap is en hoelang je een kinderwens hebt. 

“Daarmee is het een onderdeel van je leven en hoef je het niet te onderdrukken.”

Delen helpt je met verwerken  

Na mijn eigen miskraam ervaringen alsook in gesprekken met andere vrouwen merk ik dat je verhaal delen helpt in het verwerken ervan. Er wordt ook wel gezegd : Delen is helen.

Als je het verhaal van jouw prille zwangerschapsverlies deelt dan is het niet meer alleen van jou. Je laat echt zien wat er in je omgaat. In plaats van dat je het verzwijgt en voor jezelf houdt. Daarmee is de miskraam een onderdeel van je leven en hoef je het niet te onderdrukken. Als jij een rotdag hebt, dan kan een ander met je meeleven. Dat scheelt. Het delen geeft ook je vrienden of familie de ruimte om ervoor je te zijn. Daardoor voel je je gesteund. Dit helpt in je verwerkingsproces. 

Bekijk hier mijn andere artikelen over miskraam verwerken.

Tip

Wanneer je je verhaal wil delen kies dan iemand uit bij wie jij je veilig voelt. Waarvan je weet dat hij of zij er voor je is en niet oordeelt. 

Vind je het niet fijn dat iedereen in je omgeving weet van je kinderwens? Mijn advies is wel om iemand in vertrouwen te nemen en er niet in je eentje mee rond te lopen.

Fysieke plek voor herinneringen 

Waarschijnlijk heb je net als ik al wat spulletjes die een mooie herinnering kunnen vormen aan de prille zwangerschap. Het kan de verwerking ondersteunen wanneer je een fysieke plek inricht. Wij hebben een mooi doosje gekocht om spulletjes in te doen. Daarin zit de eerste echo foto, de positieve zwangerschapstest, de eerste schoentjes en ook lieve felicitatie kaartjes van vrienden en familie die we al ontvingen voor het misging. Het fijne aan iets fysieks is dat je je echt ergens tot kan richten wanneer je dat wil. 

Je kunt ook denken aan een mooie bloem of plant die je binnen in huis of in de tuin plaatst. Of heb je een bepaald beeld of kleur die je bij deze zwangerschap vindt passen? Misschien is er wel een mooie foto, beeld of steen die je eraan kan herinneren. 

Een brief 

Hoe pril of vergevorderd je zwangerschap ook was, de connectie met het kindje kan je als vrouw al enorm ervaren hebben. Ik had zo sterk het gevoel dat het een meisje was en we hadden zelfs al een naam. Ik besloot een brief te schrijven aan dit meisje. Met de herinneringen die ik tot dan toe al had opgedaan. Wij waren bijvoorbeeld op vakantie en deden een hike. Normaal ben ik niet zo bang aangelegd, maar juist doordat ik zwanger was werd ik ineens de voorzichtige van ons tweeën. Dat soort herinneringen heb ik allemaal in die brief geschreven. De brief heb ik opgerold en in het herinneringen doosje erbij gedaan. 

A9105528-FF3A-4DA4-9CFC-C0B564B8F097_1_105_c

Schrijven en emoties loslaten 

Je verhaal opschrijven voor je eigen verwerking kan heel fijn werken. Het helpt als je jezelf niet oplegt dat het een goed verhaal moet zijn. Maar gewoon begint met schrijven. Wat gebeurde er precies, wanneer merkte je dat je een miskraam kreeg, hoe voelde je je, wie waren erbij, hoe voel je je nu, had je liever iets anders gedaan dan je nu hebt gekozen etc? Als je vrijuit gaat schrijven, komen je emoties waarschijnlijk ook boven. Zo heb je rationeel je verhaal op een rijtje, dat bijdraagt aan verwerken en meteen heb je ruimte voor je emoties gemaakt. Ik heb mijn verhaal voorgelezen aan mijn man. Het voorlezen ervan zorgde voor extra ontlading op het gebied van emoties rondom het verlies. Hij kon zich daardoor weer beter inleven. Mij luchtte dit erg op.

Ik hoop dat deze tips jou ook helpen in het verwerken van je miskraam. Heb je meer suggesties of aanvullingen? Dan mag je ze altijd met me delen. 

Merk je dat je wel wat ondersteuning kunt gebruiken hierbij? 

Vraag dan mijn gratis ontspanningsoefening aan. Deze helpt je te vertrouwen op je lichaam en geeft je ontspanning. Zou je graag begeleiding willen bij het verwerken van jouw miskraam? Maak vrijblijvend kennis en ontdek wat ik voor je kan betekenen.

Datum
Erlinde Weller

Reiki en systemisch coach

Na een ingrijpende gebeurtenis zoals een (zwangerschaps)verlies, een burnout, depressie of verhuizing help ik je de weg terug te vinden naar meer levenslust.

Ik begeleid je in het herstellen van de balans tussen voelen en denken.

Stap voor stap werken we vanuit je fysieke lichaam naar de diepere lagen van jezelf. Wat speelt daar? Wat houdt je vast?

In een veilige omgeving onderzoeken we de betekenis van deze ervaring. Zodat jij weer kunt ontspannen, fysieke klachten verdwijnen en je leven in beweging komt. 

Meer interessante artikelen

Scroll naar top

Deze website maakt gebruik van cookies.