Deze vraag stelde een gynaecologe aan mij na haar eigen miskraam. Ze kent de statistieken en weet dat de kans op zwanger worden groter is. Maar er is een groot verschil tussen weten en voelen. Vertrouwen doe je niet alleen maar met je hoofd, dat komt vanuit je kern. Die kern ligt verscholen in je lijf.
Weer kunnen vertrouwen na een miskraam
Naar het antwoord op deze misschien wel meest gestelde vraag na een miskraam ga ik samen met haar op zoek. Ik kies intuïtief voor een systemische opdracht, waarbij je gebruik maakt van de ruimte. Ze zet een paar stappen en dan ineens zegt ze: ‘het lijkt wel alsof er een koord met gewicht aan me trekt. Daardoor voel ik dat ik niet kan vertrouwen op mijn lijf’.
‘Het lijkt wel alsof er een koord met gewicht aan me trekt. Daardoor voel ik dat ik niet kan vertrouwen op mijn lijf’.
Een blokkade op vertrouwen
Het blokkeert haar om een stap in de ruimte te zetten. Dat symboliseert het ‘echte leven’, waarin ze dat vertrouwen niet kan voelen. Iets uit het verleden weerhoudt haar om te vertrouwen. Wat dat ‘iets’ dan is? Dat kon ze niet benoemen. Ik geef haar de opdracht om dat gewichtje met touw dat aan haar hangt door te snijden. Ze voelt letterlijk het gewicht loskomen. En is verbaasd dat ze dit voelt. Ze gaat met een veel rustiger gevoel weer naar huis. Haar verdriet is weer wat lichter en belangrijker nog? Ze kan weer voelen dat vertrouwen in haar zelf zit.
Van denken naar voelen
Soms hoef je met je hoofd niet te kunnen weten wat dat ‘iets’ is, als je lijf het maar voelt. Dan kan je het vervolgens loslaten. Zo kan ze haar stap naar vertrouwen zetten. Vertrouwen op haar lijf na de miskraam en op haar toekomst.