Vertellen over burn-out bij sollicitatie
Burn-out en solliciteren

Vertel ik over mijn burn-out tijdens een sollicitatie?

Een vraag die ik regelmatig krijg is ‘Ga je vertellen over je burn-out bij een sollicitatie?’ Zelf heb ik daar ook best even over nagedacht. In 2017 kreeg ik een burn-out. Nadat ik had besloten dat mijn toenmalige werkgever niet goed meer bij me paste zijn we op een prettige manier uit elkaar gegaan. Zo had ik nog wat extra tijd om te herstellen en weer helemaal mezelf te worden. Echt ontslag nemen tijdens je burnout zou ik je niet aanraden. Je hebt dan bijvoorbeeld ook geen recht op een uitkering meer.

Sollicitatie na burn-out

Als je hersteld bent van je burn-out dan komt er een moment dat het tijd is om je weer op de arbeidsmarkt te gaan begeven. Een sollicitatie na een burn-out kan spannend zijn. Want ga je over je burn-out vertellen bij een sollicitatie naar een nieuwe baan? Of verzwijg je deze periode? Ik heb beide routes geprobeerd. Ik licht ze hieronder beiden toe.

Hoe groot is de kans dat je de loterij wint?

Een bijzondere reactie

Mijn eerste sollicitatie na mijn ziekte, was nadat ik alweer veel energie had. Ik voelde me klaar om weer aan de slag te gaan. Ik ben open geweest over de situatie waar ik uitkwam. Om eerlijk te zijn kreeg ik een bijzondere reactie. ‘Hoe groot is de kans op terugval?’, werd me gevraagd. Ik wist niet wat ik hoorde en het raakte me dat iemand deze vraag stelde nu ik zo open en eerlijk was. Ook wist ik niet zo goed wat ik moest zeggen. Toen ik na het sollicitatiegesprek terugdacht aan deze vraag kwam bij mij de vraag op ‘Hoe groot is de kans dat je de loterij wint’, dat is ook een onzinnige vraag, want wie weet daar het antwoord op? 

Kennis van je valkuilen

Een ding weet ik wel, wanneer je een burn-out hebt meegemaakt heb je een hoop over jezelf geleerd. De kans dat het daardoor nog een keer voorkomt is naar mijn mening kleiner. Je bent je bewuster van je valkuilen en weet wat je eraan kunt doen. Uiteindelijk heb ik de sollicitatie stopgezet, dit voelde niet als een plek waar ik een nieuwe start wilde maken.

In het volgende gesprek heb ik dus maar besloten om niets te melden.

Verzwijgen van de burn-out

Tijdens mijn tweede sollicitatie na mijn burnout heb ik toen maar besloten het hele woord te vermijden. Tijdens het gesprek, prikte iemand dwars door me heen. Deze persoon was heel erg gericht op de mens en had door dat er iets was wat ik niet vertelde. Mijn gesprekspartner vroeg door en door tot ik brak. De tranen sprongen in mijn ogen. Dit was zo niet de bedoeling. Op dat moment dwong de situatie me om open te zijn over mijn burn-out. Het gesprek liep daarna veel soepeler. Ik kon echt mezelf zijn en hoefde niet een deel van mezelf te verzwijgen. Mocht je ervoor kiezen niets te zeggen, bereid je dan goed voor op vragen als ‘waarom ga je weg bij je huidige werkgever’, ‘wat heb je de afgelopen tijd gedaan (bij een gat op je cv)’.

De reactie wanneer je je kwetsbaar opstelt zegt iets over het bedrijf en hoe ze omgaan met hun mensen.

Een test

Mijn conclusie na het wel en niet vermelden van de burn-out in een sollicitatie is dat ik het wel ben gaan noemen. Ik ben het gaan zien als een test, hoe reageert men hierop? De reactie van een bedrijf wanneer je je kwetsbaar opstelt zegt iets over hoe ze met dit soort situaties en met hun mensen om gaan.
Daarnaast heb je misschien nog wel iets van support nodig om weer te durven vertrouwen op je kunnen of wil je nog opbouwen in aantal uren. Dan is het heel fijn dat je open kunt zijn, dat praat een stuk makkelijker. Een werkgever die goed bij je past, zal dan met je meedenken.

Een paar tips

Bedenk in welke fase je je bevindt. Kan je echt weer alles aan of heb je toch nog last van bepaalde burn-out klachten? En is het misschien beter om langzaam op te bouwen. Weet dat je niets verplicht bent om te melden, dat is een keuze die goed voor jou moet voelen. Wanneer je besluit open te zijn kan ik je aanraden om vooraf goed te bedenken wat je burn-out periode jou geleerd heeft. Een werkgever vindt het geruststellend als je dat kan benoemen. Want iemand die zichzelf beter heeft leren kennen kan ook eerder signalen oppikken wanneer het wat minder lekker loopt. 

Mocht je op dit moment in deze situatie zitten: zet hem op! Uiteindelijk vind jij een plek die goed bij je past. 

 

Wellicht herken je dat, dat je streng bent voor jezelf. Dat is een overeenkomst die ik ook veel terugzie na een miskraam. Na mijn burnout en de miskramen heb ik in persoonlijke ontwikkeling geinvesteerd, zodat ik er jou bij kan begeleiden.

Datum
Erlinde Weller

Reiki miskraam coach 

Als opgeleid Holistisch therapeut en als ervaringsdeskundige ben ik er voor jou. De Reiki energie laat je contact maken met je lichaam, je emoties. Vandaaruit ga je ontspannen, (weer) voelen en komt energie weer in beweging. In een veilige omgeving gaan we onderzoeken wat de diepere betekenis kan zijn voor jou van dit prille zwangerschapsverlies. Zodat jij met vertrouwen weer verder kunt. 

Scroll naar top

Deze website maakt gebruik van cookies.