Wat is een burn-out?
Heb je al lang last van weinig energie en ben je ook echt te moe om leuke dingen te doen? Dan zou je zomaar eens last kunnen hebben van een burn-out.
Als je langdurig spanningsklachten ervaart en je lichaam niet gemakkelijk in de ontspanning stand komt dan kun je op den duur een burn-out krijgen. Dit gaat vaak geleidelijk. Je bent dan letterlijk ‘opgebrand’, je kunt je totaal uitgeput voelen. Zelfs leuke dingen waar je normaal energie van krijgt, kan je niet meer aan.
Je hebt al je energie weg geven bijvoorbeeld aan je werk, aan vrienden of familie.
Herkennen van een burn-out
In tijden waarin je stress ervaart gaat je lichaam in verzet komen. Het lichaam geeft signalen, waarmee het laat merken dat het tijd is om een tandje terug te schakelen. Zo kun je bijvoorbeeld minder goed slapen, een hoge ademhaling hebben, paniekaanvallen, spanningen of pijn in je lichaam, weinig concentratie of erg snel geïrriteerd raken. Hier lees je meer over de symptomen. De mensen die een burnout krijgen hebben de signalen van hun lijf vaak niet of heel laat opgemerkt. Grote kans dat je de verbinding met je lichaam al een tijdje kwijt bent.
Je hebt al je energie weggegeven bijvoorbeeld aan je werk, aan vrienden of familie.
Je lichaam trapt op de rem
Het keer op keer de spanningssignalen van je lichaam negeren betekent dat je energie langzaam opraakt. Ook je reserves raken leeg en dan zorgt je lichaam ervoor dat je stopt. Zowel mentaal als fysiek ben je op. Vaak herken je jezelf niet meer in het gedrag dat je vertoont. Je kunt om de kleinste dingen in paniek raken. Bij mij liet mijn geheugen me in de steek: een boodschappenlijstje met 2 producten kon ik niet meer onthouden.
Rust en ontspanning opzoeken en stap voor stap inzicht krijgen in je patronen die hieraan ten grondslag liggen helpen je herstellen.
Hulp bij een burnout
In eerste instantie kan de huisarts een diagnose stellen. Uit mijn eigen ervaring is het prettig dat je daarnaast aanvullende hulp zoekt. En op zoek gaat naar de oorzaak van je burnout.
Rust en ontspanning opzoeken en stap voor stap inzicht krijgen in je patronen die hieraan ten grondslag liggen helpen je herstellen. Zo ga je inzien welke activiteiten en gedrag je weer energie gaan opleveren.
Herstel van een burn-out
De lastigste vraag is hoelang een burn-out zal duren. Daar is geen voorschrift voor. Hoe eerder je accepteert dat je even niet zo lekker gaat, hoe eerder je kan kijken naar dingen die jou helpen. Hulp krijgen kan in de vorm van praten met een psycholoog of coach. Tegelijkertijd kun je manieren zoeken om weer te ontspannen. Daarnaast ben ik zelf op zoek gegaan naar behandelingen waarin het lichaam centraal staat. Zo heb ik meer geleerd over mijn lichaam en de signalen die het geeft. Eigenlijk een heel mooi systeem met waardevolle informatie als je ernaar weet te luisteren.
Inmiddels weet ik maar al te goed wanneer ik over mijn grenzen gaat, mijn lichaam geeft het me aan.
Heb jij last van burnout verschijnselen? Zorg dat je tijdig aan de bel trekt en bezoek een huisarts.